Tromborg, ack detta lyxiga och superbra märke! Tromborgs produkter, oavsett om det gäller smink, hud- eller kroppsvård, imponerar ALLTID på mig och därför är jag lite avis på den som kommer ro hem vinsten bakom dagens lucka: en foundation och en kabukiborste från Tromborg (värde 800 kronor).
För att vara med och tävla om detta kit, följ instruktionerna nedan:
1. Det förväntas att jag ska laga en massa julgodis i år – problemet är bara att det står stilla i mitt huvud. Jag vill därför att ni tipsar om det gottigaste julgodiset ni brukar laga TILLSAMMANS med ett recept eller en receptlänk. OBS! Lämnar ni inte recept eller länk till recept kommer ditt bidrag att diskvalificeras. Hårda bud va? Lämna ditt bidrag i kommentarsfältet.
2. Glöm inte att fylla i din mailadress på rätt ställe i kommentarsfältet.
3. Lämna din kommentar senast ikväll, lördagen den 17 december klockan 23:59. Kommentarer som lämnas efter detta klockslag kommer att rensas bort.
4. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren.
Maraboufudge, alla gånger! Lätt, gott och chokladigt!
http://enligtellen.blogspot.com/2010/12/maraboufudge.html
Eftersom mitt recept står nedskrivet i en anteckningsbok får jag tipsa om ett som finns online.
Hallontryffel:
http://www.tasteline.com/Recept/Hallontryffel_2
Ingredienserna är de samma.
Finns det godare saker än mozartkulor?
http://julgodis.se/mozartkulor.html
You read my mind – jag ska nämligen göra julgodis idag och min favorit är hemmagjord Daim.
Recept:
(ca 35 bitar)
Ingredienser
2 dl grädde
2 dl ljus sirap
2 dl strösocker
200 g mjölkchoklad, 35%
Gör så här:
1. Blanda grädde, sirap och socker i en kastrull. Rör om och låt koka upp. Låt kolan koka på låg värme tills den mörknat. Gör kulprovet: droppa lite kola i ett glas med iskallt vatten. Om du kan rulla en hård kula av kolan är den klar, annars låter du den koka en stund till.
2. Klä en liten form med bakplåtspapper. Häll kolasmeten i formen. Låt svalna.
3. Smält chokladen i ett vattenbad eller i micron. Bred chokladen över den stelnade kolan.
4. När chokladen stelnat skär du daimen i lagom stora bitar.
Så gott att till och med min sambo (som annars avskyr allt sött) äter upp hälften av det. 😉 :float:
Rocky Road är ju hur gott som helst!
http://www.recept.nu/1.126537/leila_lindholm/efterratter_godis/leilas_rocky_road
Knäck kan jag föräta mig på under julen. Börjar man kan man inte sluta! Detta recept testade jag och några vänner senast och dom blev helt perfekta: http://www.ica.se/Recept/knackkola-387202/
Använd stektermometer också så får du dom precis som du vill. Lycka till nu!
Mormors chokladkarameller:
50-55 sockerbitar
3 dl grädde
3 dl mjölk
40 g mörk choklad
Koka ihop allt under omrörning länge (mormor sa 1 h vi kokade närmare 1,5) När man gör kulprovet ska smeten bli fast men inte hård. Häll upp i oljad form och ställ kallt
Skär i bitar och slå in i smörpapper.
Karamellerna blir som oseg kola. Mjuka.
Citrongodis: koka 2dl grädde med 100 g smör och 3 dl socker i 5 min. Hacka 200 g vit choklad och låt den smälta i blandningen. Blanda också ner skalet från en citron. Häll upp smeten i en form penslad med matolja, låt stelna över natten och skär dom sen i bitar. Världens goaste julgodis är klart 😉
Igår bakade jag Underbara Claras saffranskola – så sjukt gott!
http://www.underbaraclaras.com/jul/saffranskola/
Jag använder aldrig termometer utan kör kulprovet efter att smeten kokat i 10-15 minuter. Blir alltid rätt. Och ställ knäckformarna på en oljad plåt så flyger de inte omrking när du häller i smeten.
Jag brukar faktiskt göra ischoklad till jul men i år kom en annan favorit upp på beställning 😉
Rocky Road Fudge (the American way)
http://www.alltommat.se/recept/Rocky-Road-Fudge-2393
Otroligt kompakt men ooo soo yummie!
Chokladkola, kan äta hur mycket som helst av dem! 🙂
http://www.tasteline.com/Recept/morfars_chokladkola
Testa chokladknäck! Enkelt och liksom det bästa av två världar! Jag gör som leila: http://m.recept.nu/1.274799/leila_lindholm/efterratter_godis/agg_mejeri/leilas_knack_med_choklad
Skumbanansfudge, lite annorlunda och gott!
◦50 g skumbananer, ca 10 st.
◦2 dl socker
◦1 dl grädde
◦50 g smör
◦150 g vit choklad
1.Klipp skumbananerna i mycket små bitar, blanda dem med smör, socker och vispgrädde i en gryta.
2.Värm på svag värme tills allt är smält. Fortsätt att småkoka i 10 minuter under omröring.
3.Rör i chokladen och rör tills massan blir blank. Tag grytan av värmen och rör tills massan blir svalare och ljusare.
4.Häll upp massan i en smord form, 20 x 30 cm. Låt massan stelna, skär därefter i bitar.
Chokladdoppad lakritskola toppad med havssalt är utan tvekan det godaste jag gjort i julgodisväg!
http://www.recept.nu/1.278832/johanna_westman/efterratter_godis/choklad/johanna_westmans_chokladdoppad_lakritskola_med_havssalt
Åh Johanna Westmans lakritskola är suverän:
http://m.recept.nu/1.278832/johanna_westman/efterratter_godis/choklad/johanna_westmans_chokladdoppad_lakritskola_med_havssalt
Hemmagjorda snickerskakor är mina favoriter! Det ska jag baka idag 😀
Ingredienser
1 burk jordnötssmör
1 dl socker
2 dl ljus sirap
1 tsk vanilj
1 liter rice crispies eller rispuffar(osockrade)
300 g ljus eller mörk blockchoklad
ev mörk / ljus blockchoklad som garnering
Koka ihop allt utom chokladen i en kastrull. Rör hela tiden. Om man vill att kakorna ska bli lite mjuka så får blandningen ej koka utan ska bara värmas tills precis innan det kokar. Vill man ha lite hårdare, sega koakor ska blandningen koka i några minuter. Ha i Rice crispiesen och blanda allt ordentligt. Häll upp kakorna i en klädd form och bred ut. Låt stelna.
Värm chokladen i vattenbad och bred ut chokladen ovanpå. Låt stelna. Om man vill kan man värma lite choklad (mörk om man använd ljus innan och tvärtom) och ”stänka” med en gaffel över kakan så att den får lite fina ränder. Låt stelna och skär i bitar, eller bars.
Jag är inte mycket för julens sötsaker men det finns en sak som är så enkel och god att jag gör det varje år.
Knäckiga mandelflarn.
• 20 g smör
• 220 g socker
• 160 g flagad rostad mandel
Gör så här:
• 1. Smält smöret och sockret i en stekpanna under några minuter. Blanda i mandeln och låt det smälta ihop till en karamelliserad massa.
• 2. Lägg upp massan på ett bakplåtspapper och lägg ytterligare ett papper ovanpå. Kavla därefter snabbt ut massan till en tunn knäck.
• 3. Låt knäcken svalna och bryt den sedan i bitar. Förvara mandelknäcken i en burk med smörpapper mellan varje lager.
Då måste jag tipsa om mitt smarrigaste julgodis! Fudge med turkisk peppar!
Det här behöver du till ca 25 st:
100 g turkisk peppar ( en påse ligger på 150g )
1 tsk vaniljsocker
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
50 g smör
2 msk glykos ( finns att köpa på apoteket)
100 g ljus mjölk- eller blockchoklad
Gör så här:
1. Blanda vispgrädde, socker och sirap i en kastrull.
Låt koka upp och sätt i termometern.
Koka på svag värme tills temperaturen är 120º
Obs! Detta tar en stund…..
Har man ingen termometer skulle jag tippa på att det får koka ca 20-25 min.
Gör kulprovet för att se om det är färdigt.
2. Krossa de salta karamellerna i en matberedare eller hammare.
Kör du hammare, så lägg en handduk runt, annars har du det i hela köket…
3. När smeten kommit upp i 120º rör man ner smör och glykos.
Låt koka ytterligare 1 minut.
4. Ta av kastrullen från värmen och lägg i bitar av choklad så att de smälter.
Häll sedan ner karamellkrosset och vaniljsockret.
Rör om och häll upp i en form med smörpapper i botten.
Formen kan vara ca 20×30 cm, men ju mindre form du tar desto högre blir dom.
5. Ställ formen att kallna och stelna.
Ta sedan upp fudgen och skär i rutor med vass kniv.
Förvaras svalt.
Du MÅSTE testa denna ”Rocky Road”. Jag gör den även om det inte är jul:
100 g mörk choklad (70 %)
100 g Marabou mörk eller annan mörk mjölkchoklad
100 g mjölkchoklad
5-6 marshmallows
1 dl salta jordnötter
12-15 Dumle
½ dl skalade pistagenötter
½ dl daimkulor eller crunchy strössel
Tillagning:
Dela chokladen i mindre bitar och smält över ett vattenbad (håll gärna de olika chokladsorterna lite separerade)
Dela marshmallowsarna i mindre bitar och hacka jordnötterna grovt.
Strö ut hälften av fyllningen (marshmallowsarna, jordnötterna, dumlen, pistagenötterna och daimkulorna/crunchy strösseln) i botten på en form (c:a 25×15 cm).
Häll på dem smälta chokladen och strö över andra halvan av fyllningen.
Dra med en gaffel så att fyllningen täcks med choklad (men det är snyggt om man kan se ett marmorerat mönster av de olika chokladsorterna).
Ställ kallt för att stelna.
Skär eller bryt bitar innan servering. MUMS!!!
Dadlar med nutella. Lite julpyssel över det och de blir så fina (och vaaansinnisch goda!). Kidsen brukar gilla det också, även om det kanske känns lite vuxet med dadlar.
http://www.recept.nu/1.126574/leila_lindholm/efterratter_godis/frukt_bar/leilas_dadlar_med_nutella
(jag hoppade dock över apelsinvatten och bladguld – jag menar det hör man på orden bara….)
Rocky road! Jag brukar använda ett engelskt recept som jag fick av en släkting i England.
110 g osaltat smör
300 g choklad, i bitar
175 g bourbon-biscuits, krossade (någon annan slags kaka går säkert bra)
75 g russin
110 g cocktailbär, delade i fyra
110 g mini marshmallows, delade i två
Smöra en form, 20 cm i diameter och klä den i bakplåtspapper. Smält chokladen och smöret i ett vattenbad. Blanda i övriga ingredienser och skeda upp den i formen och lägg in den i kylskåpet några timmar.
Jag och min mamma brukar göra Lingonkola. Supergott och sött julgodis 🙂
Ingredienser
2 dl lingon, frysta
1,5 dl vispgrädde
2,5 dl strösocker
1 msk sirap, ljus
Tillagning
Fruktigt sega och goda kolor blir perfekta små presenter inslagna i cellofan eller smörgåspapper.
1. Klä en fyrkantig form, ca 20 x 20 cm, invändigt med bakplåtspapper.
2. Låt lingonen tina och mixa dem med mixerstav eller i matberedare. Blanda de mixade lingonen med vispgrädde, strösocker och sirap i en vid kastrull.
3. Låt koka upp och sedan sjuda på medelvärme till 120°, kontrollera med termometer eller häll lite smet i ett glas med kallt vatten. Om du kan rulla en liten kula är kolan färdig. Rör regelbundet. Häll upp i formen och låt stelna.
4. Klipp kolan i fyrkantiga bitar och förvara i rumstemperatur.
Jag tycker du ska göra snöbollar! De ser himmelskt söta och goda ut och det vita bryter fint av mot all brun choklad, pepparkakor och knäck.
Snöbollar (15-20 st) – vita chokladkulor
100 g vit choklad
1,25 dl kokos
knappt 1 msk pressad citron
Garnering:
kokos, strössel eller florsocker
1. Smält choklad i micro eller i vattenbad på spisen.
2. Blanda i kokos och den pressade citronen. Smaka gärna av så att du får lagom mängd citron i – dosera efter eget tycke och smak.
3. Ställ smeten svalt och låt den svalna något. Smeten får inte hinna stelna helt. Forma till små kulor .
Tips: Om du vill kan du rulla kulorna i kokos eller i strössel. Det fungerar också bra att pudra på florsocker.
Förvara i kylen i tillsluten burk.
Dom här! http://www.bloggfamiljen.se/matplatsen/?p=61503
Jag vågar nästan lova att du inte kommer bli besviken. 🙂
Mintkyssar tycker jag passar perfekt till julen, och är inte så ”mustigt” så man inte blir sådär äckligt mätt, man klarar av att ta några stycken 😀
ca 60 st
4 dl florsocker
1 dl vatten
1 tsk ättikssprit
10 droppar pepparmintsolja
50 gram mörk blockchoklad
1. Blanda socker, vatten och ättikssprit i en tjockbottnad kastrull och koka massan i ung. 10 minuter till 115 grader.
Använder man inte termometer kan man göra trådprovet: Doppa två fingrar i kallt vatten, ta en droppe sockelag mellan fingrarna och för isär dem. Massan ska då tråda sig.
2. Häll upp sockermassan i en oljad skål. Tillsätt pepparmintsoljan när massan svalnat men ännu inte kallnat. Arbeta med en gaffel tills pepparminten blivit väl inblandad. Sätt sedan skålen över en kastrull med kokhett vatten och rör tills det hela blir tjockt.
3. Klicka upp massan på smörpapper och låt den stelna. Smält blockchokladen i vattenbad eller mikrovågsugn. Lägg därefter på en klick blockchoklad på varje pepparmintspastill med hjälp av en tesked.
4. Förvara pastillerna i en burk med smörpapper mellan varje lager
Mintkakor som sällan räcker ända till julafton hemma hos mig: http://www.tasteline.com/Recept/Mintkakor
http://www.alltommat.se/recept/Vit-chokladtryffel–med-vanilj-och-citron-17318
Det här är det godaste julgodiset som jag någonsin har ätit. Jag har bakat såna till jul, men jag har redan ätit upp rätt många och det säger ju en hel del… SÅ GODA.
Om man inte har testat dem så har man verkligen missat något.
Tinas Wienernougat!
250 g Nougat
125 g Mörk Choklad
100 g Flagad mandel
Rosta mandeln i torr stekpanna. Finhacka chokladen och låt den smälta tillsammans med nougaten i vattenbad. Blanda i mandeln. Häll i avlång form klätt med pakplåtspapper. Låt stelna några timmar.
Skitgod, jag brukar även slänga ner lite russin, så blir det som frukt och mandel, fast godare 😀
@Kajsa/Monticka, Äsch! Den tänkte ju jag också tipsa om! Sketapetaenkelt och apigt gott!
Det finns egentligen inget som slår den gamla goda klassikern knäck till jul. Ändå är det sällan man faktiskt ids göra det själv. Enda gångerna man får knäck är om man har turen att komma hem till någon som bjuder på dessa sega godsaker. MEN, i år ska jag baka både lussebullar (vilket aldrig hänt förut) och massor av knäck, till min sambos stora förtjusning. Blir dock en liten twist på det hela med krossad polkagris istället för mandel i vissa av dem, även om mandelknäcken kommer att dominera.
Här är ett grundrecept:
Antal portioner: 50
Ingredienser
2 dl vispgrädde
2 dl socker
2 dl sirap
1 1/2 dl hackad mandel
1 msk smör
Gör så här
1. Blanda grädde, socker och sirap i en vid kastrull och koka upp, rör mot bottnen så att massan inte bränner fast. Ställ en skål iskallt vatten vid sidan för knäckprovet.
2. Börja efter 8–10 minuter med att lägga en droppe av smeten i vattnet, vänta 10 sekunder, ta upp droppen och känn på konsistensen. Upprepa provningen ända tills konsistensen på den kalla knäcken är precis så hård eller mjuk som du vill ha den, det tar mellan 15 och 25 minuter av kokning. Avbryt kokningen genom att slå i mandel och smör och rör om ordentligt.
3. Skeda genast upp den varma massan i knäckformarna.
4. TIPS: Mikra knäcksmeten. Häll vispgrädde, socker och sirap i en mikrosäker bunke. Rör om noga. Mikra på högsta effekt i 5–6 minuter, passa noga och stäng av om smeten hotar att koka över. Rör om och ställ tillbaka i ugnen igen. Mikra sedan på 3/4 effekt tills smeten är så mjuk som du vill ha den. Pröva med ett knäckprov om den är klar, rör ner smör och mandel och häll upp i formar.
Mycket gott och enkelt godis är chokladdoppade och mandelfyllda dadlar. Inget recept behövs, men tar bara en urkärnad dadel och petar in en skalad mandel i den. Sedan doppar man hela härligheten i choklad och lägger på bakplåtspapper och låter chokladen stelna. Till dessa tycker jag faktiskt att det passar bäst med ganska ljus choklad.
Åh, måste tipsa om polkagris knäck! Enkelt men underbart gott.
http://milkyway.blogg.se/images/2011/zara2_179515468.jpg
Lakritsknäck! Enkelt med få ingredienser, relativt snabblagat och så väldigt mycket godare än vanlig knäck.
http://www.arla.se/default____17653.aspx?recipeid=23610
Jag brukar inte göra julgodis men dessa brukar jag göra ibland. Underbart goda!!!!
http://www.recept.nu/1.126548/leila_lindholm/efterratter_godis/varldens_godaste_smorkola
Jag tipsar om Mariannekulor, underbart goda!
Mariannekulor
ca 40 stycken
30 mariannekarameller
250 g mörk choklad
1 dl vispgrädde
200 g vit choklad
1. Krossa karamellerna i en mortel.
2. Värm grädden i en kastrull. Ta kastrullen från plattan. Finhacka choklad och rör ner grädden tills chokladen smält. Tillsätt karamellkrosset.
3. Låt blandningen svalna i kylen i en dryg timme. Forma små bollar av chokladen och lägg in i frysen en kvart.
4. Smält vit choklad i vattenbad. Doppa tryfflarna i chokladen med hjälp av en gaffel. Låt torka och förvara sedan i frysen.
Mitt absolut bästa julgodis är så fiffigt för det gör att man får använda sin kreativitet! Dessutom är det en superrolig aktivitet för hela familjen.
Man tar fram allt roligt man kan hitta i skafferiet/kylen. Vi brukar ha olika sorters nötter, mandelmassa, flera olika sorters smält choklad, non-stop, rispuffar, strössel, etc. Helt enkelt allt som är roligt, gott och fint. Sen plockar man fram formar i olika storlekar. Dags att börja skapa! Det är bara kreativiteten som sätter gränserna. Man får kombinera sitt julgodis exakt som man vill ha det, och blanda ihop allt man tycker är gott i en form. Det gör att man kan blanda ihop det absolut bästa julgodiset som inte finns att köpa, och dessutom får man väldigt många olika sorters godis så man behöver aldrig tröttna!
Sen är det bara att förvara i en ask i kylen. Helt klart det roligaste och bästa julgodiset.
Jag gör min egen variant av ischoklad. Alltså, ischoklad är ju rätt äckligt egentligen, men den här… fräsch och försvinnande god!
200 g finhackad vit choklad
75 g kokosfett
rivet skal av 1 citron
riven färsk ingefära, ca 1-2 tsk beroende på hur förtjust man är i ingefära.
Smält ihop allt över vattenbad, sila för att bli av med skal och ingefära (inte nödvändigt egentligen om man river på fina sidan på rivjärnet, så det kan vi kalla för ett frivilligt steg), häll upp i formar och låt stelna. MUUUUMS!
Knäck såklart. Men också de godaste kakorna jag någonsin smakat. Hittade receptet på internet för några hundra år sedan, men det har nu tagits bord. De heter bara ”chokladcookies” men det skulle jag inte kalla dem. De växer jättemycket i ugnen. Blir platta kakor, hårda nog för att bli kallade kakor men är ändå mjuka och sega och smakar nästan lite kola-aktigt. Underbara!
100 gram smör
1 ½ dl socker
½ tsk vaniljsocker
1 ägg
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
100 gram mörk choklad
Ett av mina favoritsnacka är marsipanägg, supergott och jätteenkelt! Jag gjorde dessa till förra årets inflyttningsmys, men de passar minst lika bra till jul 🙂
Du behöver:
♥ 300 g marsipan
♥ 100 g mörk eller ljus choklad
♥ karamellströssel
Dela marsipanen i bitar ca 10-15 bitar små bitar och rulla till ägg. Smält chokladen på svag effekt i mikron. Doppa halva äggen i chokladen och sedan i strössel. Lägg äggen på bakpappersklädd tallrik och låt dem stelna i kylen.
Eftersom är jag är helt brutalt dålig på att baka tänker jag tipsa om världens lättaste julgodis, hemmagjord risbräck!
Smält choklad. Häll rispuffar i en form. Häll på lite annat som är gott (exempelvis russin, tranbär, nötter, frön och dyl.). Häll på chokladen. Låt stelna och skär i bitar. ÄT!
Tycker att det är kul och mysigt med julbak, men ibland räcker inte tiden till eller så är man allmänt trött. Då är det roligare att snaska julgodis än att behöva stå vid spisen i flera timmar och passa.
Då tycker jag det här receptet passar fint, ska prova det själv.. :
http://www.ica.se/Recept/pepparkaksglass-393107/
I min familj har vi snaskat på Radiokaka sedan urminnes tider. Alla har vi våra egna recept. Variationerna är många: florsocker eller strösocker, smör eller kokosfett, mariekex eller digestive… Mitt recept är naturligtvis det bästa.
Åsså ska man sjunga till:
(mel Queen Radio Ga-Ga)
All we need is Radiokaka
Radiokaka
Radioka-ka
http://springpadit.com/sahlena/192ccafa/7cc9/4969/89dc/52a4e3fa4c0e
Brukar göra mjuk pepperkaka, eget recept är skrivet för hand men det är samma som botten till den här tårtan: http://www.recept.nu//1.324566/leila_lindholm/kakor_tartor/agg_mejeri/layered_chocolate_cake
Minus lingon för de är jag inget större fan av tyvärr 🙁
Å, det blir lakritskola! Bryter av efter alla slentrianätna Aladdin-askar… http://systrarnasbakblogg.blogspot.com/2011/12/laktritskola-med-citron-och-flingsalt.html
Gräddkola! http://www.julgodis.net/graddkola/
Nougatcrisp!
100 g ljus mjölkchoklad
250 g nougat
1 burk nutella ca 350g
10 dl cornflakes
Smält choklad, nougat + nutellan i ett vattenbad. Häll cornflakesen i en stor bunke. När chokladmixen smält, häll den över cornflakesen och blanda. Lägg flakechokladen på en ugnspapperklädd plåt och ställ plåten på ett kallt ställe att svalna. Vänta tills det stelat, skär upp lämpliga bitar.
Rocky road är mitt nya favvojulgodis! Mörk choklad (eller ljus om man vill), dumlekola, pistagenötter, jordnötter och minimarsmallows i en härlig röra. Superenkelt, och HIMMELSKT gott!
http://www.recept.nu/1.126537/leila_lindholm/efterratter_godis/leilas_rocky_road
varför inte polkaknäck? :)http://sotasaker.com/polkaknack/
Jag älskar julgodis! Och det finns hur många goda sorter som helst. Såg att några innan kommenterat om lingonkola och polkagrisknäck, båda dem är too die for. Men man ska jag bidra med något eget också men jag kunde inte välja ett utan bidrar med två recept, på väldigt enkla, men fantastiskt goda julgodissorter.
1. Mandlar från Barcelona, kallas det här godiset i kokboken där min syster hittade det. Rosta oskållade mandlar i ugn, rulla in dem i nougat, och rulla slutligen allt i en blandning av lika delar kakao och kanel.
2. Ännu enklare, men fortfarande tokgott. Krossa turkiskpeppar eller polkagrisar i mortel (eller matberedare). Smält vitchoklad och häll ut på bakplåtspapper, toppa med antingen krossad turkisk peppar, eller krossade polkagrisar. Hur gott som helst!
MINTKOLA SÅKLART!
2 dl socker
2 dl sirap
1,5 dl vispgrädde
75 g smör
ca 15 droppar Apotekets pepparmyntsolja
1 msk mjöl+1 msk vaniljsocker ELLER smält blockchoklad till garnering
Blanda socker, sirap, grädde och smör i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och låt sjuda minst 40 minuter. Testa smeten med kulprov (eller värm till ca 125 grader om du har hushållstermometer). Ta av kastrullen och låt svalna något. Tillsätt pepparmyntsoljan. Häll ut kolan i en rektangel på plåt med bakplåtspapper. När den svalnat; rulla till en smal längd och klipp i lagom bitar. Rulla bitarna i mjölblandningen eller doppa i chokladen. Förvaras svalt.
TIPS: Om man vill kan man tillsätta ½ tsk ättikssprit i slutet av kokningen för att förhindra att smeten sockrar sig.
Kolarisgodis. Löjligt goda, OCH fina! http://www.bloggfamiljen.se/matplatsen/?p=61599
Lycka till!
Åh, hallon och choklad en utsökt kombo!
http://www.recept.nu/1.324692/leila_lindholm/efterratter_godis/agg_mejeri/hallon_och_chokladtryffel 😉
De absolut bästa julgodiset är minkyssar. Allt annat på julen är så mäktigt och sött så dessa godis bitar passar utmärkt för att rensa paletten och är ett litet lättare alternativ i godisväg även om de innehåller en hel del socker. Svåra att göra, men lyckas man, ack så värt det!
http://receptfavoriter.se/recept/mintkyssar-mintgodis-med-choklad.html
Wienernougat är superenkelt och hur gott som helst! 😉
http://www.recept.nu/1.279824/johanna_westman/efterratter_godis/choklad/johanna_westmans_winernougat
Senast numret av Buffé hade ett superenkelt och underbart gott kolarecept som jag gjorde en kväll i veckan då jag var godissugen 😉
100 g smör smälts i tjockbottnad kastrull. Tillsätt 2 dl grädde, 3 dl socker och 1 dl ljus sirap. Koka smeten till 121 grader, passa noga mot slutet. Gör kulprovet, häll i bakplåtspappersklädd långpanna, strö över 4 tsk flinsalt (NB detta är hela grejen med receptet, nästa gång ska jag göra med chipotle-flingsalt, DET kommer bli super, kom ihåg var ni läste det först!) och låt svalna i kylen. Klipp i bitar och förvara i burk i kylen med bakplåtspapper emellan lagren med kola.
Det bästa jag vet med julen, är Swingens kola. Det är en brun chokladkola som är lite to die for!
Rör ihop torrvaror först:
0,75 dl farinsocker
3 dl socker
0,75 dl kakao
1,5 tsk vaniljsocker
Rör sedan FÖRSIKTIGT ned:
2,5 dl grädde
0,75 dl sirap
1 msk smält smör
Ställ den sedan på låg värme och låt den pluttra för sig själv tills det BÖRJAR lukta ljuvligt! RÖR INTE i kolan – då blir den läskigt sockrig. Testa då kolan i ett ljummet vattenbad (ex ett dricksglas) genom att hälla ned lite. Om det inte löser sig med vattnet och går att forma till en boll med fingrarna, är det klart! Då kan du hälla ut kolan i antingen knäckformar (för den late) eller en smörad form (låt stelna, skär upp den och lägg kolan i smörpapper). Rör inte på botten, det är inte ovanligt att den bränner fast lite och det smakar fan inte bra.
Självklart gäller samma sak som med knäck – för lite kokt=kolan stelnar aldrig, för mycket kokt=stenhårt. Den är dock oavsett ljuvligt god!
jag slår ett slag för en vegansk jul!
http://www.vegankrubb.se/?p=1521&fb_source=message
http://www.alltommat.se/recept/Rocky-Road-Fudge-2393
Rocky Road fudge är DET GODASTE julgodiset ever! Älskar´t!! Du måste prova det om du inte ätit det tidigare.
Nu sitter jag och blåhåller tummarna att JAG vinner :).
Är galen i allt som har med pepparkakor att göra för tillfället. Fick en bit pepperkakslimpa igår av en vän. Tyvärr vägrar hon avslöja receptet. Så jag får väl bjuda på ett annat recept med pepparkakssmak:
http://www.recept.nu/1.125922/mia_ohrn/efterratter_godis/pepparkakskola
Annars är det hetaste tipset att köpa pepparkaksdeg på affären, äta degen och strunta i att grädda kakorna. 😉
detta är mina favoriter! http://www.arla.se/default____17653.aspx?recipeid=22831
Rocky road!!!
http://www.recept.nu/1.126537/leila_lindholm/bullar/rocky_road
Kanske inte gillas som godis – men gott är det!
Saffranspannkaka (funkar även som frukost, lunch eller middag)
1 kg risgrynsgröt (köp färdig, varför slava i onödan?)
1 pkt saffran
3 ägg
2 msk socker
1 ½ dl grädde
ev. skållad och hackad sötmandel, ca 1 dl
Blanda alla ingredienser, häll smeten i en smord ugnsform och grädda mitt i ugnen på 225 grader i en dryg halvtimme, eller tills smeten stelnat.
Servera med:
Salmbärssylt och vispad grädde. Får du inte tag i salmbär (kallas blåhallon utanför Gotland) kan du med fördel välja björnbärssylt som ligger närmast i smak. Godast att servera varm eller ljummen.
Det här är det godaste julgodiset, fast det är kakor 🙂
http://m.recept.nu/1.276775/leila_lindholm/efterratter_godis/mjol/leilas_chocolate_crackles_snoiga_kakor
Jag testade fransk nougat för första gången nu till denna jul!
Oj oj så gott det blev! En ny tradition på godisbordet.
Men gör inte den lilla biten på slutet med att rulla dem i florsocker de kommer ändå smälta ihop!
Slå istället in dem i bakplåtspapper, eller något fint:)
http://www.alltommat.se/recept/Fransk-nougat-17335
Wienernougat är ju så väääldigt smarrigt! http://julgodis.se/wienernougat.html kram & god jul!
Chokladdoppad nougat, Riktigt gott men ack så enkelt!
Smält en blockchokladkaka i ett vattenbad samtidigt som du delar nougat i stavar, ca 1,5*3 cm eller något.. välj själv, charmigast ser det faktiskt ut om dem är olika 😉
Doppa sedan nougatbitarna i den smälta chokladen och ställ på en plåt med smörpapper för att chokladen ska stelna igen. Gud så gott det är, och bäst av allt.. att doppa nougaten kan alla göra, stora som små. Bara chokladen har svalnat lite så gör det ju inget om man får lite choklad på fingrarna heller (A)
http://www.recept.nu/1.124208/leila_lindholm/efterratter_godis/agg_mejeri/leilas_underbara_chokladminttryffel
underbart recept på de godaste godisarna jag ätit! :hurra:
Jag hittade ett nytt recept till fudge i år. Vilken hitt kan jag säga….. smakade mumma. Det får bli en sats till innan jul 🙂
Receptet finns här:http://pinkpastry.blogg.se/2011/december/oreo-cookie-fudge.html
Jag gillar lite udda smaker, som bland annat ingefära. Drför slår jag ett slag för det här receptet:
http://www.dansukker.se/se/Recept/Julgodis/Ingef%C3%A4rsgodis.aspx
Firar inte jul hemma i år så det blir inte så mycket godis gjort. Det här tänkte jag däremot testa, Bountybollar: http://www.bloggfamiljen.se/matplatsen/?p=61503
Omnomnom 😀
Själv bakade jag precis snickers; http://jexxicaa.blogg.se/2011/october/utkast-okt-6-2011.html
Lakritskola!
50 g smör
3 dl socker
3 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
Kokas till kulprov. Rör ner
18-20 krossade Turkisk peppar ( eller så många du tycker blir lagom)
Häll upp, låt stelna och skär i rutor. Förvara i kylen.
Ett litet varningens ord; smeten stelnar fort när man rör ner den turkiska pepparn, i alla fall om man har mycket, så gör det snabbt!
jag älskar den här chokladkolan trots att jag normalt sett inte är en stor chokladälskare. den är lätt att göra, bränner inte fast och får en jättefin lätt seg nästan tryfflig konsistens. jag har testat att smaksätta med lite kaffe och det blev också fantastiskt gott. se till att använda riktigt mörk choklad men honungen gör att den inte blir alltför söt.
http://www.tasteline.com/Recept/Magnus_franska_kola
Jag älskar knäck! Så gott och lätt att göra:
http://www.tasteline.com/Recept/mormors_knack_-_godis
Lakritskola!
500 g socker
Lakritsstång
30 g smör
5 dl grädde
2 msk flytande glukos
5 msk sirap
Kokas ihop och kulprov görs. Sen är det bara att hälla ut i form med smörpapper, låta stelna och sen skära. Ljuvligt!
Jag har som en relativt ny tradition (tredje året nu tror jag) att göra Peppermint Bark! En klassiker i USA/andra länder tydligen 🙂
Det består av mörk choklad, vit choklad och polkagris/candy canes!
Enkelt och mumsigt! Lite som mintkyssar fast enligt mig godare!
http://candy.about.com/od/specialoccasions/r/pepbark.htm