När man, som jag, är någonstans mellan 40 och 50, är det lätt att känna sig lite vilse. Exempel: åldersmässigt är jag VUXEN men känner mig verkligen inte som det. Man kan också känna sig hopplöst vilse när det gäller smink. Hudvård är ofta lite lättare. De flesta av oss vet att vår allt mer mogna hud behöver massor av fukt. Kanske något som hjälper elasticiteten. Gärna en skvätt retinol. Men när det gäller smink är det inte lika lätt. Vi är rädda för att plötsligt bli som de där tanterna vi som unga svor att inte bli. Ni vet, de som fortfarande sminkade sig på samma sätt som när de var tjugo och hade väldigt klumpig mascara.
Lyssna inte alltid till din inre teen
Vet ni vad? Jag är den tanten nu. Vi är alla den tanten nu. För jag har insett att 16-åriga Kattis inte hade en aning om huruvida tanterna jag hånade som tonåring, verkligen hade sminkat sig likadant i hela sina liv. 16-åriga Kattis var helt enkelt stundtals onödigt kritisk och faktiskt lite småelak. Och vet ni en annan sak? 16-åriga Kattis var inte särskilt bra på att måla eyeliner hon heller, så hon kan helt enkelt dämpa sig lite med sina åsikter om andra. Jag tror att om man över huvud taget tänkt: ”gud jag hoppas jag inte blir som dom DÄR tanterna” att man inte ger sig själv tillräckligt med kredd. Du har antagligen finjusterat ditt smink under alla år du sminkat dig. Testat nytt, tagit bort. Smink är lite som att vara förälder: man tror inte man kommer vara redo för att bli tonårsförälder när barnen är 5 år. Men lagom till trettonårsdagen har man utvecklats i samma takt som barnen och man är redo. Och nu är du redo att bli tantversionen av dig. Ja, av DIG. Inte en version av tanterna du tittade på när du var tonåring. Och din egna tant, kan redan sminka sig.
Du kan visst sminka dig
”Nej, jag kan inte alls sminka mig”, kanske du hojtar nu. Oroa dig inte – det kan inte jag heller. I alla fall inte om jag jämför mig med alla proffs som jag följer på insta. Men det är ingen som förutsätter att alla ska vara proffs på smink. På samma sätt som att ingen förutsätter att alla ska vara proffs på fastighetsrätt. Återigen, du kan antagligen prick det du behöver kunna. Och är det något du inte kan men vill lära dig. Det är inte för sent. För: hello YouTube/TikTok och Reels.
Nu inser jag att jag blivit som amerikanska matbloggare. Skriver en uppsats innan de kommer till receptet. Jag skrev en uppsats för att komma till recensionen av Glossgods palett Lychee, som de tagit fram tillsammans med Felicia Kjellgren aka Browfelicia. Varför skrev jag en uppsats? Därför att det är SÅ MÅNGA som har messat just denna farhåga till mig: hur uppdaterar jag mitt smink för att inte falla i tantfällan. Och jag hör er – för jag fastnar också i det tankemönstret ibland. När jag gör det, kan jag tänka att ett märke som GlossGods kanske inte är för mig: med sina roliga färger och allt sitt skimmer. Men GlossGods är absolut för mig, och det är ett märke för dig med. Och den perfekta paletten att börja med, om du känner dig lite skeptisk, är Browfelicias palett för WOW, den är fantastisk.
Recension: GlossGods Lychee Eyeshadow Palette
Paletten Lychee, som alltså Felicia Kjellgren varit med och tagit fram är en bronzig och relativt neutral dröm, som aldrig riskerar att kännas tråkig. Paletter som har många jordiga färger kan ofta kännas lite ”meh”. Inte Lychee. De sex skimrande skuggorna är ljuvliga: krämiga och enkla att applicera med bara fingret. Jag är en person som helst applicerar mina ögonskuggor med fingret, det har jag alltid varit. Jag skriver krämiga, men det är puderskuggor och inte krämskuggor. Just krämiga puderskuggor är min favorittyp av ögonskugga – de är ofta lätta att applicera och ger ett bra färgresultat. Precis så är dessa skuggor.
De matta skuggorna är även de otroliga. Knallrosa Lychee kanske du kommer tänka att du inte kommer använda. Det kommer du. Kanske börjar du först använda den som ett rouge. Sedan testar du att dutta den ovan på ett läppglans eller läppbalsam för härligt rosa läppar. Sedan kommer du på att det kanske vore kul med rosa eyeliner (det ÄR faktiskt otippat kul med rosa eyeliner). Plötsligt en söndag har du gjort en knallrosa sotning. Den blev kanske inte perfekt och dina barn kanske tror du blivit galen. Men skit i barnen – de har faktiskt ingen aning om vad som är snyggt eller kul smink. Blev du inte nöjd med resultatet? Nej men tvätta bort det och se det som övning. Smink måste få fortsätta att vara kul även när du passerat 40. Och med Lychee-paletten blir det kul igen.
De skimrande skuggorna kan du även testa att använda som highlighter: smashing! Eller använd en fuktad eyelinerpensel och måla en diskret vinge eller bara en standard liner. VÅGA LEKA IGEN. Det är därför din sminkning har utvecklats genom åren och det finns rakt ingen anledning att sluta nu.
Betyg på Lychee-paletten
Jag känner inte Felicia särskilt väl alls, MEN de få gångerna jag träffat henne har hon varit lika wow som paletten. Varm och hjärtlig och väldigt lätt och fin att umgås med. Paletten är banne mig henne i ögonskuggeform. Jag beställde paletten i samma stund som den släpptes, för hon är också en influencer jag litar på till hundra procent. Genuin, kunnig och otroligt skicklig när det kommer till hår och smink. Om jag någon gång behöver anlita en makeupartist, kommer jag maila henne på studs. Ja, plus att alla förhandsvisningar av paletten fullkomligen skrek: ”detta är något för dig Kattis”.
Lychee finns i lager igen hos GlossGods efter att ha sålt slut minst två gånger. Den kostar 299 kronor och jag hade kunnat betala det dubbla. SÅ bra tycker jag att den är. Den kommer passa vem som helst, oavsett om du är 20 eller 45 eller 60. Även om jag säger att ni ska våga leka, så är min vanligaste sminkning med den blott några svep med fingret över locket med färgen Miso, Else eller Andorra. Aya använder jag gärna som en suddig eyeliner. Lychee använder jag som en skarpare eyeliner när jag känner mig pigg och rolig (så kanske inte så ofta på en måndag).
Go on. Unna dig denna palett. Den är en klockren 5 av 5. Top notch. Slamdunk da funk (kanske du behöver vara i min ålder för att förstå den där sista referensen).